EGÉSZSÉGBIZTONSÁG NEMZETI LABORATÓRIUM

A Nemzeti Laboratórium víziója, hogy megteremtse hazánkban az adatokra és elemzésekre épülő döntéselőkészítések tudományos hátterét az egészségügy, a járványvédekezés és az ökológiai rendszerek területén. A három terület szorosan összefonódik és a surveillance, big data módszerek valamint modellezés által új szinergiák jönnek létre.


AKTUÁLIS HÍREK

Tudhatjuk előre, milyen betegség fenyeget

Aki ügyesen jósol, az tud a leghatékonyabban felkészülni a veszélyekre. Nálunk, az Egészségbiztonság Nemzeti Laboratóriumban sokan ezen dolgoznak. Tovább (Kép: Reza Estakhrian / Getty Images Hungary)

TOVÁBB »

Kell-e tartanunk a macska- és kutya-koronavírusoktól?

A macska- (Feline coronavirus, FCoV) és kutya- (Canine coronavirus, CCoV) koronavírusok, ahogy nevük is mutatja, elsősorban macskákban és kutyákban okoznak fertőzéseket, nyilatkozta a Qubitnek Szentiványi Tamara, a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetének tudományos munkatársa, az Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium Invázióbiológiai Divíziójának kutatója. Tovább (Kép: Jewel Samad/AFP)

TOVÁBB »
Divíziók
Járványmatematika Divízió

Munkánk a matematikai módszerek alkalmazásán keresztül integrálja különböző tudományterületek kompetenciáit a járványok modellezéséhez: matematika, epidemiológia, biostatisztika, dattudomány, hálózatkutatás, orvostudomány, rendszerbiológia, szabályozáselmélet, informatika, kvantitatív társadalomtudományok. Innovatív surveillance rendszerek és az adatokra épülő elemzések segítségével támogatjuk az egészségügyi veszélyhelyzetekre való felkészültséget és az evidenciákon alapuló döntéshozatalt.

Az Invázióbiológiai Divízió küldetése, hogy távoli szakterületeket átfogva egységes koncepció mentén adjon választ az inváziós fajok által okozott kihívásokra.  Kiemelten célja, hogy a természetvédelmi, gazdasági vagy társadalmi szempontból kulcsszerepet játszó fajokra fókuszálva,
i) dokumentálja és folyamatosan monitorozza a hazai megjelenést és terjedést,
ii) megértse az invázió mögött álló mechanizmusokat,
iii-iv) feltárja az invázió különböző szinten érvényesülő ökológiai, társadalmi és gazdasági hatásait,
v) előrejelezze az invázió folyamatait, és
vi) módszereket teszteljen és fejlesszen az invázió elleni gyakorlati védekezésre.

Adatvezérelt Egészség Divízió

Az Adatvezérelt Egészség Divízió a globálisan zajló adatvezérelt egészségügyi paradigmaváltás hazai módszertani központja.         
Elsődleges célunk, hogy az adatvezérelt egészségügyi és mesterséges intelligencia megoldások rendszerképességgé fejlődjenek Magyarországon. Ennek hazai motorja a globálisan is egyedülálló országos adatbázis-integrációs megoldásunk. Divíziónkban mesterséges intelligencia fejlesztés, adatbányászat és vezetői információs rendszerek kialakítása van a fókuszban. A társadalmi innovációs műhelymunka divizíópartnereinkkel, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézettel és a Neumann Nonprofit Kft-vel közösen zajlik. 

Járványökológia Divízió

Kutatásaink a klímaváltozás és az urbanizáció hatására felbukkanó fertőző betegségek megelőzését célozzák. A DAMA (Document, Assess, Monitor, Act) protokollt alkalmazzuk a kullancsok által terjesztett zoonotikus kórokozók hazai előfordulásának és veszélyeinek feltérképezésére, és segítjük ezek megelőzését. Munkánk az ökológiai terepi tevékenységektől a molekuláris biológiai technológiákon át a kifinomult bioinformatikai, epidemiológiai módszerekig terjed, de bevonunk önkéntes résztvevőket is.

KONZORCIUMI TAGOK
Agrártudományi Kutatóközpont
Agrártudományi Kutatóközpont
Állatorvostudományi Egyetem
Állatorvostudományi Egyetem
Álllatorvostudományi Kutatóintézet
Állatorvostudományi Kutatóintézet
Eötvös Loránd Tudományegyetem
Eötvös Loránd Tudományegyetem
Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
Neumann János Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság
Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft.
Óbudai Egyetem
Óbudai Egyetem
Ökológiai Kutatóközpont
Ökológiai Kutatóközpont
Pázmány Péter Katolikus Egyetem
Pázmány Péter Katolikus Egyetem
Pécsi Tudományegyetem
Pécsi Tudományegyetem
Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet
Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet
Semmelweis Egyetem
Semmelweis Egyetem
Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet
Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet
Szegedi Biológiai Kutatóközpont
Szegedi Biológiai Kutatóközpont
Szegedi Tudományegyetem
Szegedi Tudományegyetem
Társadalomtudományi Kutatóközpont
Társadalomtudományi Kutatóközpont